Ja, ons lichaam werkt fantastisch en is erop voorzien om alle schadelijke stoffen die wij binnenkrijgen, weer naar buiten te krijgen. De lever, nieren, huid en longen spelen hier een grote rol in. Wanneer één van de organen de toestroom van toxines niet kan verwerken, nemen de andere organen een deel van het werk over.
De lever is misschien wel één van de drukst bezette organen van ons lichaam. Ons bioritme zorgt voor pieken in de werking van onze organen. De lever is het meest actief tussen 1u00 en 3u00 ’s nachts. Hij verwerkt vetten, beschermt de pancreas, hij zorgt voor de opslag van glucose en glycogeen, van vitaminen en mineralen. De lever maakt schadelijke stoffen minder schadelijk, filtert het bloed, hij heeft kortom één van de zwaarste taken van het lichaam. Bij een overbelasting kan dit problemen geven zoals bvb slaapstoornissen.
Hoe meer toxines men binnenkrijgt door gebruik van medicatie, luchtvervuiling, chemische stoffen in bewerkt voedsel, enz., hoe harder de lever moet werken. De toxines die door de lever worden geëlimineerd gaan via de nieren en de darmen uit het lichaam. Het teveel aan toxines blijft in de bloedbaan. Dit veroorzaakt ongemakken en op middellange termijn een ziek lichaam.
Een overbelasting van de lever voelen we niet meteen. De eerste signalen veroorzaken vooral algemene, niet uitgesproken klachten. Natuurlijk kennen we de ernstige klachten zoals levercirrose of hepatitis, maar de overbelasting van de lever is er al jaren voor deze signalen merkbaar zijn. Er wordt meestal verkeerdelijk van uitgegaan dat enkel overmatig alcoholgebruik de lever belast. De eerste kenmerken zijn: vermoeidheid, opgeblazen gevoel, constipatie, hoofdpijn, acné of onzuivere huid…Lever detox
Daarom raden we aan om zelfs bij een gezonde levensstijl minstens twee maal per jaar een lever-detox te doen. Een kuur van minstens 3 weken zorgt ervoor dat de capaciteit van de lever optimaal behouden blijft. Anderzijds is het echter niet aangewezen om deze lever-detox te lang aan te houden. Men zal al vrij snel veranderingen in het lichaam waarnemen. Meer energie blijkt een constante te zijn.
In het gamma van Herboplanet kan je daarvoor Epasol gebruiken. Epasol heeft een weldadig effect bij het ondersteunen en het stimuleren van de lever, dit komt ook ten goede bij wie soms last heeft van een moeilijke spijsvertering. Het is altijd goed om met een lage dosis te starten en geleidelijk aan op te bouwen.
Drainil heeft een ruimere werking. Drainil ondersteunt de lever maar heeft daarnaast ook een bloedzuiverende en huidzuiverende werking.
Bij beide remedies is het aangewezen voldoende water te drinken.
Hoe kan je de lever ondersteunen met behulp van voeding & planten?
Nu we dit weten lijkt het misschien wel logisch dat het interessant is om onze lever af en toe eens een handje te helpen.
De voeding speelt hierbij een heel grote rol:
- Vermijd verzadigde vetten en de overconsumptie van vetten
- Vermijd chemisch behandeld voedsel
- Eet vezelrijk
- Zorg dat je veel vitaminen en mineralen binnenkrijgt uit groenten en fruit
- Sommige voedingsstoffen ondersteunen de lever: citroen, aardappel, aardpeer, asperges, bladgroenten, dadels, rauwe honing enz….
Verschillende planten hebben een weldadig effect op het ontgiften van de lever
- Mariadistel: mariadistel wordt aangewend voor zijn leverbeschermende werking en als preventie. Het is de enige plant die een herstel van lever kan bewerkstelligen. Toxines worden beter afgescheiden via de gal en de nieren.
- Artisjok: de artisjok stimuleert de lever- en galfuncties en stimuleert de transit.
- Paardenbloem zorgt voor een bescherming tegen vrije radicalen. Hij is een uitstekend ontgifter.
- Rabarber is galdrijvend en stimuleert de darmen.