De 12 hoofdmeridianen in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) zijn energiebanen of -kanalen waardoor Qi (energie) in het lichaam stroomt. Deze meridianen zijn onderling verbonden en spelen een belangrijke rol bij het reguleren van verschillende fysiologische en psychologische functies. Elke meridiaan is verbonden met een specifiek orgaansysteem en de balans van Qi binnen deze meridianen is cruciaal voor het behoud van gezondheid en welzijn. Hier volgt een overzicht van de 12 hoofdmeridianen:
Longmeridiaan (Lu): De longmeridiaan beheerst het ademhalingssysteem en is verantwoordelijk voor de circulatie van Qi en de ademhaling. Hij begint bij de long en loopt langs de arm naar de duim.
Dikke darm meridiaan (LI): De meridiaan van de dikke darm is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam. Hij loopt van de wijsvinger langs de arm naar het gezicht.
Maagmeridiaan (St): De Maagmeridiaan regelt de spijsvertering en de verwerking van voedsel en voedingsstoffen. Hij loopt van het gezicht langs de voorkant van het lichaam naar het been en de voet.
Milt-Pancreas meridiaan (Sp): De Milt-Pancreas meridiaan is betrokken bij de spijsvertering, absorptie en de distributie van voedingsstoffen. Hij loopt van het been langs het lichaam omhoog naar de borst.
Hartmeridiaan (Ht): De Hartmeridiaan wordt geassocieerd met emotioneel welzijn, circulatie en algehele gezondheid van het hart. Hij loopt van het hart langs de arm naar de pink.
Dunne darm meridiaan (SI): De dunne darm meridiaan is verantwoordelijk voor de verdere vertering en opname van voedingsstoffen. Hij loopt van de pink langs de arm naar het gezicht.
Blaasmeridiaan (Bl): De Blaasmeridiaan is betrokken bij de regulatie van de waterstofwisseling en de afvoer van afvalstoffen. Hij loopt langs de achterkant van het lichaam.
Niermeridiaan (Ki): De Niermeridiaan speelt een vitale rol bij het reguleren van water, hormonen en het voortplantingssysteem. Hij loopt van de voet langs het been en langs de voorkant van het lichaam naar de borst.
Pericardium (Circulatie-Sex) Meridiaan (Pc): De Pericardium meridiaan wordt geassocieerd met de bescherming van het hart en emotioneel evenwicht. Hij loopt van de borst langs de arm naar de middelvinger.
Drievoudige Brander (San Jiao) Meridiaan (SJ): De meridiaan van de drievoudige brander wordt niet geassocieerd met een specifiek orgaan, maar reguleert de algemene lichaamsfuncties. Hij is verdeeld in drie delen: boven, midden en onder. Hij beïnvloedt het bovenlichaam, de spijsvertering en de onderbuik.
Galblaasmeridiaan (Gb): De galblaasmeridiaan is betrokken bij de besluitvorming, vertering van vetten en ontgifting. Hij loopt van het gezicht langs het lichaam naar het been en de voet.
Levermeridiaan (Liv): De Levermeridiaan is verantwoordelijk voor een soepele doorstroming van Qi en emotioneel evenwicht. Hij loopt van de voet via het been naar de borst.
DE CHINESE ORGAANKLOK
De Chinese Orgaanklok, ook wel Chinese Meridiaanklok of Lichaamsklok genoemd, is een concept in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) dat specifieke tijden van de dag associeert met het functioneren van verschillende organen in het lichaam. Het is gebaseerd op het idee dat de lichaamsenergie of Qi (spreek uit als "chee") op een cyclische manier door de meridianen en orgaansystemen stroomt, waarbij elk orgaan op een bepaald moment van de dag het meest actief is en de meeste energie krijgt.
Hier volgt een basisoverzicht van de Chinese Orgaanklok en de organen die bij elke periode horen:
Lever (1:00 AM - 3:00 AM): Volgens TCM is de Lever het meest actief tijdens deze uren. Dit is een tijd voor diepe rust en ontgifting. Als je consequent wakker wordt tijdens deze periode, kan dit wijzen op een onbalans in de Lever of emotionele stress.
Longen (3:00 AM - 5:00 AM): Dit is wanneer de longen het meest actief zijn en het is een goed moment om diep te ademen en zuurstof aan te vullen. Wakker worden tijdens deze uren kan te maken hebben met verdriet of droefheid.
Dikke darm (5:00 AM - 7:00 AM): De dikke darm wordt geassocieerd met deze tijd, en het is wanneer het lichaam zich van nature voorbereidt op eliminatie. Een gezonde ochtendroutine, inclusief een stoelgang, is ideaal in deze periode.
Maag (7:00 AM - 9:00 AM): Dit is het moment waarop de maag het meest actief is en klaar voor de spijsvertering. Het is een goed moment voor een uitgebalanceerd ontbijt om je dag van brandstof te voorzien.
Milt/Pancreas (9:00 AM - 11:00 AM): De Milt en de Alvleesklier worden geassocieerd met deze tijd en het is wanneer ze optimaal werken voor de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen.
Hart (11:00 AM - 1:00 PM): Het Hart is 's middags het meest actief. Het eten van een hart-gezonde lunch en het nemen van een pauze om te ontspannen kan in deze periode heilzaam zijn.
Dunne darm (13.00 - 15.00 uur): De dunne darm is verantwoordelijk voor de verdere vertering en opname van voedingsstoffen. Tijdens de lunch zou deze het meest actief moeten zijn.
Blaas (15.00 - 17.00 uur): De Blaas wordt geassocieerd met deze periode. Het is een goede tijd voor lichamelijke activiteit en om gehydrateerd te blijven.
Nieren (17.00 - 19.00 uur): De Nieren zijn het meest actief in deze periode. Het is een goede tijd om te eten en te voeden, en het is ook een tijd om te ontspannen en tot rust te komen.
Pericardium (19.00 - 21.00 uur): Het hartzakje, dat het hart beschermt, is actief in de vroege avond. Dit is een tijd voor gezelligheid en contact met dierbaren.
Drievoudige Brander (21.00 - 23.00 uur): De drievoudige brander is geen specifiek orgaan maar eerder een functioneel systeem in TCM. Het wordt geassocieerd met de regulatie van lichamelijke processen. Dit is een tijd om je voor te bereiden op een rustgevende slaap.
Galblaas (23.00 - 01.00 uur): De galblaas is het meest actief in deze periode en het is wanneer het lichaam zich voorbereidt op het ontgiften en verwerken van vetten.
HET VERBAND TUSSEN DE CHINESE ORGAANKLOK EN DE MERIDIANEN
De Chinese orgaanklok en de meridianen zijn onderling verbonden concepten in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). De orgaanklok is een raamwerk dat specifieke tijden van de dag koppelt aan het functioneren van verschillende organen in het lichaam, en de meridianen zijn energiebanen waardoor Qi stroomt. Dit is hoe deze twee concepten aan elkaar gerelateerd zijn:
Energetische Stroom: De Orgaanklok is gebaseerd op het idee dat Qi-energie gedurende de dag op cyclische wijze door de meridianen van het lichaam stroomt. Elk orgaan heeft een specifieke periode van twee uur waarin de bijbehorende meridiaan het meest actief is en de energie in dat gebied geconcentreerd is.
Orgaan-Meridiaan Associatie: Elk orgaan op de Orgaanlklok is geassocieerd met een specifieke meridiaan. Het longorgaan is bijvoorbeeld verbonden met de longmeridiaan, het maagorgaan met de maagmeridiaan, enzovoort. De meridianen dienen als wegen waarlangs de Qi van en naar de organen stroomt.
Tijd van piekfunctie: Volgens TCM is een orgaan tijdens de twee uur durende periode waarin het het meest actief is op de Orgaanklok, ook het meest toegankelijk voor en ontvankelijk voor therapieën zoals acupunctuur of acupressuur. Dit betekent dat beoefenaars zich vaak richten op specifieke meridianen tijdens de actieve tijd van het corresponderende orgaan om het evenwicht te bevorderen en gezondheidsproblemen met betrekking tot dat orgaan aan te pakken.
Energie in balans brengen: TCM-beoefenaars gebruiken kennis van de Orgelklok en de meridianen om onevenwichtigheden in de energiestroom van het lichaam te beoordelen en aan te pakken. Als er sprake is van blokkades, tekorten of een teveel aan Qi in een bepaald orgaan of meridiaan, kunnen technieken als acupunctuur, acupressuur, kruidengeneeskunde of voedingsadviezen worden gebruikt om het evenwicht te herstellen.
Hier is een vereenvoudigd voorbeeld van hoe de Orgaanklok en meridianen aan elkaar gerelateerd zijn:
Als iemand problemen heeft met de spijsvertering (geassocieerd met het Maag orgaan) en consequent wakker wordt tussen 7:00 en 9:00 uur (de tijd die geassocieerd wordt met de Maag op de Orgaanklok), kan een TCM-beoefenaar zich richten op specifieke punten langs de Maag meridiaan gedurende die tijd om het probleem aan te pakken.
Op dezelfde manier, als iemand ademhalingsproblemen heeft (geassocieerd met het Longorgaan) en symptomen zoals hoesten of kortademigheid ervaart tijdens de actieve tijd van de Long tussen 3:00 en 5:00 uur, kan de Longmeridiaan gericht worden voor behandeling.
DE MERIDIANEN ONDERSTEUNEN MET PLANTEN
C-SOL : Hart Meridiaan
F-SOL : Lever Meridiaan
IC-SOL : Dikke Darm Meridiaan
IT-SOL : Dunne Darm Meridiaan
MC-SOL : Hart beschermer Meridiaan
MP-SOL : Milt Pancreas Meridiaan
P-SOL : Long Meridiaan
R-SOL : Nier Meridiaan
S-SOL : Maag Meridiaan
TR-SOL : Drievoudige Verwarmer Meridiaan
V-SOL : Blaas Meridiaan
VB-SOL : Galblaas Meridiaan
In de TCM wordt aangenomen dat de balans van Qi binnen deze meridianen cruciaal is voor de gezondheid. Onevenwichtigheden of blokkades in de Qi-stroom langs deze meridianen zouden verband houden met verschillende gezondheidsproblemen. TCM-beoefenaars gebruiken technieken zoals acupunctuur, acupressuur, kruidengeneeskunde en dieetaanpassingen om de balans van Qi in de meridianen te herstellen en welzijn te bevorderen. Hoewel TCM al duizenden jaren wordt beoefend en door velen als waardevol wordt beschouwd, is het belangrijk op te merken dat het niet mag worden gebruikt als enige vervanging voor moderne medische zorg, vooral in het geval van ernstige medische aandoeningen. Raadpleeg bij gezondheidsproblemen altijd een gekwalificeerde zorgverlener.